Ekonomické výzvy rozvoje mezinárodních leteckých služeb na Ukrajině během válečného konfliktu - Sakovska, Kateryna; Zezula, Jakub; Semenenko, Vadim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickými výzvami rozvoje mezinárodních leteckých služeb na Ukrajině během válečného konfliktu a možnostmi jejich obnovy v poválečném období. Cílem práce je zhodnotit specifické problémy organizace mezinárodní letecké dopravy v krizových podmínkách, prozkoumat jejich dopady na hospodářský rozvoj země a navrhnout efektivní strategie pro obnovu a rozvoj sektoru. V teoretické části byly vymezeny základní pojmy a principy fungování mezinárodních leteckých služeb, popsána jejich role v hospodářském rozvoji a identifikovány hlavní ekonomické problémy rozvoje letectví. Analytická část práce hodnotí stav ukrajinské letecké dopravy před válkou, dopady válečného konfliktu na globální a ukrajinský trh a rozebírá konkrétní případ společnosti SkyUp Airlines. Výzkum ukázal, že válka vedla k přerušení činnosti 12 z 19 ukrajinských letišť a výraznému narušení mezinárodního spojení, což mělo negativní dopady nejen na ukrajinské společnosti, ale i na globální letectví. Na základě zhodnocení světových zkušeností s podporou letectví v krizových obdobích byla formulována tříetapová strategie obnovy sektoru: stabilizace v době konfliktu, rekonstrukce v poválečném období a dlouhodobá strukturální modernizace s cílem integrace do evropského leteckého prostoru. Práce přináší návrhy na obnovu infrastruktury, podporu leteckých společností, zavedení udržitelných technologií a rozvoj strategických partnerství, čímž přispívá k formulaci možného modelu udržitelného rozvoje ukrajinského letectví v poválečné éře.
Vedoucí práce: Jakub Zezula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses