Cirkulární gastronomie jako integrální součást udržitelného turismu - Daňová, Karolína; Nencková, Lucie; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá tématem „cirkulární gastronomie“ jako účinného nástroje pro snižování potravinového a jiného odpadu v restauracích spolu se zvyšováním jejich konkurenceschopnosti. Cílem práce je popsat na základě literární rešerše praktiky cirkulární gastronomie, analyzovat je a následně zhodnotit jejich přínosy z hlediska základních pěti pilířů udržitelného rozvoje. Získané poznatky budou poté využity k navržení postupu pro zavádění těchto praktik ve vybrané restauraci, s přenositelností do dalších podniků. Úvodní část je věnována cirkulární ekonomice a jejím základním principům. Dále se práce zaměřuje přímo na cirkulární gastronomii, její význam pro udržitelný turismus, jednotlivé praktiky a pozitivní dopady. Poté je představeno několik úspěšných případových studií, jak z České republiky, tak ze zahraničí, a rovněž jsou zohledněny případné bariéry a motivátory pro realizaci projektů v rámci oběhového hospodářství v pohostinství. V závěru jsou výsledky obsahové analýzy diskutovány s využitím příkladů dobré praxe a doplněny o závěry z hloubkového rozhovoru s respondentem vybraného podniku a jsou formulována doporučení pro implementaci cirkulární gastronomie jakožto prostředku k dosažení vyšší udržitelnosti a efektivity. Výběr právě jedné pilotní restaurace umožňuje individuální přístup, detailnější zkoumání a přizpůsobení doporučení přímo jejím specifickým potřebám, což by bylo při analýze více podniků výrazně složitější. Výsledkem práce je tedy případová studie či pilotní projekt, jehož postupy lze dále aplikovat na širší spektrum restaurací.
Vedoucí práce: Lucie Nencková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses