Sbližování KLDR a Ruské federace od roku 2014 z pohledu Korejské republiky - Raušová, Ilona; Dubský, Zbyněk, 1974-; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem spolupráce mezi Ruskou federací a KLDR na vnímání bezpečnosti v Korejské republice. Cílem práce bylo identifikovat a analyzovat témata přispívající k tvorbě bezpečnostního dilematu v jihokorejských akademických kruzích a jak tento proces ovlivnila válka na Ukrajině. Tohoto cíle bylo dosaženo pomocí kvalitativní metody analýzy obsahu 29 článků publikovaných jihokorejským think-thankem KINU v období 2014-2024. Výsledky analýzy ukazují na zásadní změnu ve vnímání partnerství KLDR a Ruské federace po roce 2022, přičemž byly zaznamenány obavy z narušení regionální bezpečnostní struktury a vzrostl tlak na zbrojení a posilování jihokorejských aliancí. Závěry práce potvrzují, že spolupráce mezi dvěma státy může zásadně ovlivnit vnímání bezpečnosti třetího státu, a současně potvrzují přítomnost bezpečnostního dilematu v jihokorejských akademických kruzích.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses