Bezpečnost Arménie : politický diskurz - Markosjanová, Kristýna (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje politického diskurzu o bezpečnosti Arménské republiky v letech 2018-2024. Práce se soustředí na výzkum oficiálních projevů premiéra, ministra zahraničních věcí a ministra obrany Arménie doplněné relevantními vládními dokumenty. Teoretickým východiskem je konstruktivistické pojetí bezpečnosti, teorie sekuritizace a diskurzu. Výzkum je zpracován pomocí tematické analýzy vybraných tematických okruhů: vztahy s velmocemi (Rusko, EU a USA); členství v organizaci kolektivní obrany; konflikt o Náhorní Karabach; vztahy se sousedy – Gruzií, Íránem, Tureckem a Ázerbájdžánem; ostatní témata – profesionální armáda a iniciativa Křižovatky míru. V závěru zjištění ukazují, že diskurz o bezpečnosti se posunul od jednostranné závislosti na Rusku k diverzifikaci partnerů, normalizaci vztahů se sousedy a pragmatické úvaze o konceptu Reálné Arménie jako novém směru zajištění bezpečnosti.