Bezpečnost Arménie : politický diskurz - Markosjanová, Kristýna; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje politického diskurzu o bezpečnosti Arménské republiky v letech 2018-2024. Práce se soustředí na výzkum oficiálních projevů premiéra, ministra zahraničních věcí a ministra obrany Arménie doplněné relevantními vládními dokumenty. Teoretickým východiskem je konstruktivistické pojetí bezpečnosti, teorie sekuritizace a diskurzu. Výzkum je zpracován pomocí tematické analýzy vybraných tematických okruhů: vztahy s velmocemi (Rusko, EU a USA); členství v organizaci kolektivní obrany; konflikt o Náhorní Karabach; vztahy se sousedy – Gruzií, Íránem, Tureckem a Ázerbájdžánem; ostatní témata – profesionální armáda a iniciativa Křižovatky míru. V závěru zjištění ukazují, že diskurz o bezpečnosti se posunul od jednostranné závislosti na Rusku k diverzifikaci partnerů, normalizaci vztahů se sousedy a pragmatické úvaze o konceptu Reálné Arménie jako novém směru zajištění bezpečnosti.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses