Vliv efektivity trade marketingových strategií ve vybraných kategoriích v oblasti FMCG na generaci Z - Kadlčíková, Petra; Postler, Milan, 1960-; Průša, Přemysl, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se věnuje vlivu efektivity trade marketingových strategií na nákupní chování generace Z v segmentu rychloobrátkového zboží (FMCG). Generace Z představuje klíčovou cílovou skupinu s vysokou citlivostí na digitální komunikaci, vizuální podněty a autenticitu značek. Hlavním cílem práce je analyzovat, jak tyto strategie ovlivňují jejich rozhodování, a navrhnout doporučení pro řetězce působící na trhu. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy z oblasti marketingu, retailu a trade marketingu, charakterizuje specifika generace Z a porovnává maloobchodní prostředí v České republice, Itálii, Polsku a Francii. Praktická část vychází z kombinace kvantitativního (dotazníkové šetření) a kvalitativního výzkumu (hloubkové rozhovory formou store-check). Výsledky ukazují, že účinné marketingové strategie mohou významně ovlivnit nákupní chování mladých spotřebitelů. Závěrečná doporučení slouží jako praktický nástroj pro lepší cílení a efektivní komunikaci se zástupci generace Z v prostředí FMCG.
Vedoucí práce: Milan Postler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses