Strategie revenue managementu v hotelovém odvětví - Plachtovičová, Anna; Scholz, Petr; Bína, Dana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Nástroje a praktiky revenue managementu se mezi hotelovými subjekty liší, a i při využívání stejných metod mohou vést k odlišným výsledkům. Bakalářská práce si kladla za cíl zhodnotit využití revenue managementu ve třech vybraných hotelích, a to Almanac X Alcron Prague, Holiday Inn Prague a Panorama Hotel Prague, přesněji zanalyzovat a komparovat implementaci revenue managementu v těchto hotelích a identifikovat rozdíly v jejich přístupu k cenotvorbě, optimalizaci obsazenosti a řízení poptávky. Výzkum vycházel z kombinace primárních a sekundárních dat, přičemž klíčovým zdrojem byly polostrukturované rozhovory s revenue manažery vybraných hotelů. Z výzkumu vyplynulo, že prioritou všech hotelů je stabilita cen. Cenová politika úzce souvisí s cílovou klientelou i segmentací. Všechny hotely využívají určité formy slevových nebo propagačních nástrojů. Vzhledem k lokalitě všech hotelů v hlavním městě je průměrná délka pobytu krátkodobého charakteru (a to 1,9 až 3 noci). Dále bylo zjištěno, že všechny hotely aktivně využívají moderní technologie a systémy (např. PMS, online prodejní platformy), přičemž RMS zatím nevyužívá pouze hotel Almanac X Alcron. K maximalizaci výnosů slouží všem hotelům i určité restrikce. Významnou roli hrají také věrnostní programy a jejich propojení s chováním zákazníků, a to v případě hotelu Holiday Inn Prague. Ostatní hotely tento nástroj podpory loajality nevyužívají. Výsledky potvrdily, že revenue management je komplexní oblast ovlivněná širšími souvislostmi, přičemž jednotlivé aspekty nelze posuzovat izolovaně kvůli jejich provázanosti s dalšími interními i externími faktory.
Vedoucí práce: Petr Scholz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses