Využívání služeb cestovních kanceláří a agentur generací Z - Cvrček, Jakub (2025)
Generace Z představuje demografickou skupinu, která má specifické preference, postoje a vzorce chování. Cílem bylo zhodnotit využívání služeb cestovních kanceláří a agentur generací Z a u vybrané cestovní kanceláře posoudit její připravenost oslovit tuto demografickou skupinu. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, které bylo doplněno o polostrukturovaný rozhovor. Pro statistickou analýzu dat byly využity kvantitativní metody – vícenásobná korespondenční analýza, chí-kvadrát testy a Cramérovo V. Výsledky ukazují, že generace Z převážně preferuje individuální plánování cest, nicméně podstatná část preferuje služby cestovních kanceláří a agentur nebo kombinaci obou způsobů. Mezi jednotlivými segmenty generace Z rozdělených podle preferovaného způsobu plánování jsou určité odlišné charakteristiky v obecných faktorech a přístupu i vnímání marketingových kanálů a nástrojů. Cestovní kancelář Čedok je připravena oslovit tuto demografickou skupinu, i přes to, že ji v současnosti nezahrnuje jako cílovou skupinu. Práce nabízí doporučení pro vybranou cestovní kancelář i další cestovní kanceláře a agentury pro efektivnější zacílení marketingových strategií a nabídky na mladou věkovou skupinu.