Právní rámec greenwashingu a jeho účinnost v Evropské unii : Analýza na příkladu oděvního průmyslu - Dvořáková, Denisa; Grmelová, Nicole, 1975-; Houska, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tématem bakalářské práce je ochrana spotřebitele před greenwashingem v rámci právního prostředí Evropské unie, se zaměřením na oděvní průmysl. Cílem práce je zhodnotit vývoj legislativy v letech 2005–2025 a posoudit, do jaké míry jsou čeští spotřebitelé schopni greenwashing rozpoznat. V práci je využita deskriptivní metoda k analýze legislativního vývoje a návrhu směrnice o environmentálních tvrzeních. Analytická část práce využívá metodu případové studie a dotazníkového šetření. Výsledky případové studie ukazují, že návrh směrnice o environmentálních tvrzeních představuje účinnější nástroj ochrany spotřebitele než dosavadní legislativa. Dotazníkové šetření potvrzuje, že vyšší míra znalosti pojmu greenwashing zlepšuje schopnost spotřebitelů rozpoznat jeho praktiky. I přes tento pozitivní vliv však ve znalostech zůstávají určité mezery, zejména při rozlišování mezi pravými a falešnými certifikačními značkami. Výsledky obou částí výzkumu zdůrazňují potřebnost legislativních změn a současně poskytují důležité podněty pro praxi, zejména pro firmy, které by měly aktivně usilovat o transparentnost a autenticitu svých marketingových sdělení s cílem předcházet greenwashingu.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses