Elasticita poptávky po službách letiště - Paulus, David (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou elasticity poptávky po službách letiště, se zaměřením na Letiště Václava Havla Praha. Cílem práce je zhodnotit, jak citlivě reagují letečtí dopravci a cestující na změny letištních poplatků a do jaké míry tuto skutečnost zohledňuje cenová politika letiště. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretickém rámci je vysvětlen koncept elasticity poptávky a faktory, které ji ovlivňují, jak v obecné rovině, tak i v kontextu letecké dopravy. Dále teoretická část popisuje strategie řízení poptávky na letištích a základní principy cenotvorby včetně přehledu regulačních přístupů. Praktická část analyzuje strukturu a vývoj letištních poplatků na Letišti Václava Havla Praha, srovnává je s konkurenčními letišti v Berlíně, Vídni a Mnichově a hodnotí dopady cenové politiky na chování leteckých dopravců. Součástí výzkumu je také strukturovaný rozhovor s pracovníkem Letiště Václava Havla Praha odpovědným za ekonomické nastavení poplatků, který poskytl vhled do reálné praxe a rozhodovacích procesů. Z výsledků vyplývá, že Letiště Václava Havla Praha se při tvorbě cen orientuje především na nákladové hledisko a cíl finanční stability, nicméně částečně zohledňuje poptávkovou citlivost prostřednictvím benchmarkingových analýz a incentivních programů. Elasticita poptávky však není systematicky měřena, což může omezovat efektivní přizpůsobení cenové politiky. Na základě provedené analýzy práce navrhuje zavedení sezónní diferenciace poplatků, vytvoření kvantitativního modelu elasticity a zvážení prvků dynamické cenotvorby. Tyto nástroje by mohly přispět ke strategickému řízení poptávky a zvýšení konkurenceschopnosti Letiště Václava Havla Praha v evropském prostředí.