Elasticita poptávky po službách letiště - Paulus, David; Filipová, Alena, 1965-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou elasticity poptávky po službách letiště, se zaměřením na Letiště Václava Havla Praha. Cílem práce je zhodnotit, jak citlivě reagují letečtí dopravci a cestující na změny letištních poplatků a do jaké míry tuto skutečnost zohledňuje cenová politika letiště. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretickém rámci je vysvětlen koncept elasticity poptávky a faktory, které ji ovlivňují, jak v obecné rovině, tak i v kontextu letecké dopravy. Dále teoretická část popisuje strategie řízení poptávky na letištích a základní principy cenotvorby včetně přehledu regulačních přístupů. Praktická část analyzuje strukturu a vývoj letištních poplatků na Letišti Václava Havla Praha, srovnává je s konkurenčními letišti v Berlíně, Vídni a Mnichově a hodnotí dopady cenové politiky na chování leteckých dopravců. Součástí výzkumu je také strukturovaný rozhovor s pracovníkem Letiště Václava Havla Praha odpovědným za ekonomické nastavení poplatků, který poskytl vhled do reálné praxe a rozhodovacích procesů. Z výsledků vyplývá, že Letiště Václava Havla Praha se při tvorbě cen orientuje především na nákladové hledisko a cíl finanční stability, nicméně částečně zohledňuje poptávkovou citlivost prostřednictvím benchmarkingových analýz a incentivních programů. Elasticita poptávky však není systematicky měřena, což může omezovat efektivní přizpůsobení cenové politiky. Na základě provedené analýzy práce navrhuje zavedení sezónní diferenciace poplatků, vytvoření kvantitativního modelu elasticity a zvážení prvků dynamické cenotvorby. Tyto nástroje by mohly přispět ke strategickému řízení poptávky a zvýšení konkurenceschopnosti Letiště Václava Havla Praha v evropském prostředí.
Vedoucí práce: Alena Filipová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: manažer obchodu [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses