Vliv obalu na nákupní chování spotřebitelů - Esmaielová, Zozan (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv obalového designu na nákupní chování spotřebitelů, se zaměřením na segment čokoládových produktů. Cílem je zjistit, které vizuální a funkční prvky obalu ovlivňují spotřebitelská rozhodnutí, a zda jsou zákazníci ochotni zaplatit více za atraktivnější obal. Výzkum je založen na kvantitativní metodologii – konkrétně dotazníkovém šetření – a přináší konkrétní poznatky o vnímání prvků jako barva, materiál, tvar či ekologičnost obalu. Práce potvrzuje, že obal má výrazný vliv na impulzivní nákupy a že zejména barva a celkový design mohou významně ovlivnit rozhodovací proces spotřebitele. Přidanou hodnotou práce je analýza ochoty spotřebitelů připlatit si za obal, stejně jako identifikace nejvýznamnějších aspektů, které ovlivňují nákup čokolády. Výsledky mají praktické využití pro marketingové strategie výrobců a přispívají k hlubšímu pochopení role obalu jako nástroje spotřebitelského ovlivňování.