Vztah generace Z k plýtvání potravinami : porovnání Česka a Německa - Machová, Nikol; Zeman, Jiří; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá vztahem generace Z k plýtvání potravinami v Česku a Německu. Hlavním cílem práce bylo na základě na základě literární rešerše a vlastního výzkumu identifikovat a porovnat vztah generace Z k plýtvání potravinami v Česku a Německu. V literární rešerši byla popsána generace Z, problematika potravinového odpadu a aplikace teorie plánovaného chování na generaci Z a na oblast plýtvání potravinami. Výzkumná část je založena na kombinaci kvantitativního a kvalitativní šetření. Výsledky ukazují, že i když si generace Z uvědomuje důležitost udržitelnosti, její reálné chování je často ovlivněno bariérami, jako je pohodlnost nebo nedostatek informací. Při porovnání české a německé generace Z se ukázaly rozdíly v důrazu na ekonomické a ekologické stránky plýtvání. Na základě zjištění z literární rešerše a výzkumu byla navržena doporučení pro komunikaci plýtvání potravinami směrem ke generaci Z, například prostřednictvím influencerů, moderních technologií a zapojení tématu do vzdělávání.
Vedoucí práce: Jiří Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses