Business a datové slovníky v rámci implementace Data Governance - Musil, Ondřej; Pour, Jan; Omacht, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou implementace byznys a datových slovníků v rámci konceptu data governance ve společnosti BNP Paribas Cardif. Cílem práce je zdokumentovat celý proces implementace – od úvodní analýzy a návrhu až po praktické zavedení – a nabídnout realizovatelná doporučení, jak čelit lidským, technickým a procesním výzvám, které jsou s tímto typem projektů spojeny. Práce kombinuje teoretické poznatky z oblasti správy dat s reálným projektem v konkrétním firemním prostředí. Teoretická část poskytuje přehled klíčových oblastí data governance a předpokladů pro zavedení kvalitní datové dokumentace. Praktická část popisuje jednotlivé kroky realizace, včetně návrhu struktury dokumentace, tvorby definic obchodních pojmů a mapování mezi aplikačními a obchodními daty. Součástí výstupu je funkční byznys a datový slovník doplněný o návrh dalšího rozvoje a identifikaci hlavních bariér včetně stručného zamyšlení nad využitím nástrojů umělé inteligence pro překlenutí lidských bariér. Práce se zaměřuje zejména na lidské a procesní komponenty správy dat, které bývají v praxi často opomíjeny. Výsledkem je dokument, který může sloužit jako přehledný referenční materiál pro další organizace nebo jednotlivce, kteří čelí zavádění data governance, a to jak z pohledu teorie, tak i z hlediska praktické realizace.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses