Etické a právní otázky týkající se GMO a práva spotřebitelů na informace o GMO v potravinách - Hošková, Karolína (2025)
Práce zkoumá informovanost českých spotřebitelů o přítomnosti geneticky modifikovaných organismů (GMO) v potravinách v kontextu evropského právního rámce a souvisejících etických otázek. První část práce se zaměřuje na teoretické vymezení problematiky. Zde je definováno GMO, přibližený historický vývoj biotechnologií a právní regulace geneticky modifikovaných potravin v rámci Evropské unie. Poté jsou diskutovány etické aspekty GMO, a to jak z pohledu odpůrců, tak zastánců využívání těchto technologií. Následně je přiblížen právní rámec ohledně GMO a v neposlední řadě je analyzováno právo spotřebitelů na informace, dostupnost a srozumitelnost označování GMO, a to i ve světle aktuálních technických možností detekce. Praktická část práce je založena na dotazníkovém šetření mezi českými spotřebiteli. Výzkum se zaměřil na postoje veřejnosti k GMO, míru informovanosti a preference v oblasti označování. Výsledky ukazují nízkou úroveň hlubší znalosti problematiky, ale zároveň vysokou poptávku po transparentních informacích a právu na svobodnou volbu.