Vliv Hallyu Wave na spotřební chování v České republice - Lam, Minh Uyen (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem jihokorejské kulturní vlny – Hallyu Wave na spotřební chování českých spotřebitelů. Hallyu Wave, zahrnující mimo jiné K-pop, K-drama a jihokorejské celebrity působící na této scéně, se v posledních letech výrazně rozšířila i do regionů mimo Asii. Stala tak globálním fenoménem, který ovlivňuje vnímání Jižní Koreje i spotřební chování napříč zeměmi. Zatímco v zahraniční literatuře již existuje řada studií věnujících se tomuto vlivu, v českém akademickém prostoru podobný výzkum dosud chybí. Práce je rozdělena do pěti kapitol. Teoretická část se nejprve věnuje samotnému fenoménu v teoretické rovině, a následně přibližuje jeho přítomnost v českém kontextu. Třetí kapitola se věnuje spotřebnímu chování ve vztahu k Hallyu, a přináší pohled na dosavadní poznatky ze zahraničí. Čtvrtá kapitola představuje zvolenou metodiku výzkumu. Poslední kapitola je věnována analýze výsledků, jejímž cílem je zjistit, zda a jak Hallyu ovlivňuje frekvenci nákupu korejských produktů mezi českými spotřebiteli.