Vliv Hallyu Wave na spotřební chování v České republice - Lam, Minh Uyen; Sadílek, Tomáš; Nguyen, Truong Anh; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem jihokorejské kulturní vlny – Hallyu Wave na spotřební chování českých spotřebitelů. Hallyu Wave, zahrnující mimo jiné K-pop, K-drama a jihokorejské celebrity působící na této scéně, se v posledních letech výrazně rozšířila i do regionů mimo Asii. Stala tak globálním fenoménem, který ovlivňuje vnímání Jižní Koreje i spotřební chování napříč zeměmi. Zatímco v zahraniční literatuře již existuje řada studií věnujících se tomuto vlivu, v českém akademickém prostoru podobný výzkum dosud chybí. Práce je rozdělena do pěti kapitol. Teoretická část se nejprve věnuje samotnému fenoménu v teoretické rovině, a následně přibližuje jeho přítomnost v českém kontextu. Třetí kapitola se věnuje spotřebnímu chování ve vztahu k Hallyu, a přináší pohled na dosavadní poznatky ze zahraničí. Čtvrtá kapitola představuje zvolenou metodiku výzkumu. Poslední kapitola je věnována analýze výsledků, jejímž cílem je zjistit, zda a jak Hallyu ovlivňuje frekvenci nákupu korejských produktů mezi českými spotřebiteli.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses