Faktory ovlivňující ceny energií v USA a ČR - Macál, Kryštof Michael; Sankot, Ondřej, 1988-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou faktorů ovlivňujících volatilitu cen elektřiny pro domácnosti ve Spojených státech amerických a v České republice. Cílem je zjistit, které makroekonomické a energetické proměnné přispívají k nestabilitě cen elektřiny a jak se jejich vliv liší mezi dvěma odlišně strukturovanými ekonomikami. K analýze jsou využita data transformovaná na roční časové řady za období 2000–2023 a metodou vícerozměrné lineární regrese – OLS s robustními standardními chybami (HAC) jsou testovány vztahy mezi meziročními změnami cen elektřiny a proměnnými jako HDP na osobu, reálné úrokové míry či struktura energetického mixu. Modely jsou sestaveny samostatně pro obě země a následně pomocí komparační analýzy srovnávány. Výsledky ukazují, že inflace je v obou případech významným faktorem, avšak s opačným vlivem: zatímco v USA inflace přispívá ke zvýšení cen elektřiny, v ČR může její dopad tlumit regulovaná složka ceny. V českém modelu jsou navíc významné i HDP na osobu a produkce z ropy, zatímco v americkém modelu se jako relevantní ukázala produkce z vodních elektráren. Práce je rozdělena do teoretické a analytické části. Nejprve jsou představeny základní teoretické rámce a dosavadní poznatky o cenotvorbě elektřiny, následuje metodologie a popis použitých dat. V praktické části jsou představeny výsledky modelování a provedené komparace.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses