Postoj lidí k zavírání maloobchodů o státních svátcích a nedělích - Žatečková, Michaela; Závodná, Lucie Sára, 1984-; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá postojem spotřebitelů k zavírání maloobchodních prodejen o státních svátcích a nedělích v České republice. Cílem práce bylo zjistit, jaký názor mají spotřebitelé na regulaci otevírací doby obchodů v těchto dnech a co jejich postoj ovlivňuje. Teoretická část práce se věnuje historickému vývoji a právní úpravě regulace otevírací doby v České republice i v zahraničí, sociálním a ekonomickým dopadům těchto opatření a postojům spotřebitelů. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu realizovaném formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 328 respondentů. Výsledky ukázaly, že většina spotřebitelů podporuje uzavření obchodů o státních svátcích, zatímco u nedělního uzavření jsou postoje veřejnosti rozdělené. Analýza dále potvrdila, že postoje spotřebitelů k této problematice jsou ovlivněny věkem, pohlavím a tím, zda oni nebo jejich blízcí pracují v tyto dny.
Vedoucí práce: Lucie Sára Závodná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses