Příčina neúspěchu Tálibánu ve snaze o legitimaci vlády v mezinárodním prostředí po roce 2021 - Kuznietsov, Vitalii; Druláková, Radka, 1973-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Po rozhodnutí USA o stažení vojenského kontingentu následovalo v roce 2021 obsazení Kábulu ozbrojenou skupinou Tálibán. Od tohoto okamžiku se Tálibán snáží získat mezinárodní legitimitu, ale v tomto záměru neuspívá. Z toho výplývá potřeba identifikovat příčinu neúspěchu Tálibánu ve snaze o legitimaci po roce 2021. Přesně touto problematikou se tato práce zabývá. Za tímto účelem je zohledněn posun fokusu pozornosti mezinárodního společenství mezi problémy Afghánistánu v letech 2001-2021 a od roku 2021. Na záčatku výzkumu, díky analýze sentimentu ve zprávách generálního tajemníka OSN, se stává evidentní eskalace znepokojení nad zhoršující se restriktivní politikou Tálibánu vůči ženám. Tímto se zužuje spektrum překážek pro úspěšnou legitimaci z oblasti bezpečnosti na vnitřní sféru, zahrnující humanitární situaci a genderovou rovnost ve společnosti. Dalším krokem se stavá analýza modality rétoriky nejvyššího představitele OSN. Její výsledek je patrný ve zvýšené míre nadměrné, umírněné a měkké rétoriky – zaměřené na výzvu k de facto vládě Afghánistánu ke zrušení restriktivních opatření na genderovém základě. V závěru tato práce potvrzuje stanovenou hypotézu, že zhoršující se restriktivní politika je jednou z významných příčin neúspěchu Tálibánu ve snaze o legitimaci v mezinárodním prostředí po odchodu amerických vojsk v roce 2021.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses