Sociální media jako nástroj komunikace vybrané cestovní kanceláře k oslovení Generace Y - Šindelářová, Elisa; Vaško, Martin; Janeček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Sociální média jsou klíčovým marketingovým nástrojem dnešní doby. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký typ obsahu na platformách sociálních sítí nejvíce ovlivňuje rozhodování Generace Y při plánování cestování a výběru služeb cestovní kanceláře. V rámci teoretické i výzkumné části byl zvolen model Teorie plánovaného chování (TPB), který poskytl základ pro formulaci výzkumných otázek a hypotéz. Výzkum byl veden kvantitativní strategií skrze dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 334 respondentů z řad Mileniálů. Výsledky statistické analýzy objasnily, že záměr respondentů využít služeb cestovní kanceláře je významně ovlivněn postojem k vizuálnímu obsahu, důvěrou v influencery i vnímanou hodnotou zákaznických autentických recenzí. V rámci zpracování dat bylo využito několika statistických metod, které napomohli především k ověření hypotéz, například deskriptivní statistika, korelační a regresivní analýza, testy ANOVA, T-test či Chí-kvadrát. Výsledné hodnoty ukazují, že práce se sociálními médii, zejména s autentickým obsahem nebo influencer marketingem, může výrazně přispět k úspěšnějšímu oslovení vybrané generace a využití jejich cestovatelského potenciálu. Na základě výsledků byly navrženy doporučení pro další výzkum, i pro vybranou cestovní kancelář Go2, které se věnovala částečně praktická část této diplomové práce. Závěrem lze usoudit, že byl potvrzen přínos sociálních médií v oblasti cestovního ruchu, které jsou efektivními nástroji k oslovení mladších generací.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses