Faktor nacionalismu v zahraniční politice fašistické Itálie - Pavlík, Adam (2025)
Diplomová práce se věnuje analýze faktoru nacionalismu v zahraniční politice Itálie během vlády Benita Mussoliniho. Výzkumná otázka práce zní: jakým způsobem byl nacionalismus využit při formování zahraniční politiky Itálie pod vedením Benita Mussoliniho? Práce využívá kvalitativní případovou studii zaměřenou na tři klíčové události: invazi do Etiopie, sbližování s Německem a invazi do Řecka. Teoretický rámec práce je založen zejména na modernistických teoriích nacionalismu. Závěry ukazují, že nacionalismus neplnil pouze roli legitimizačního nástroje zahraniční expanze, ale tvořil i ideologický základ imperiálního směřování režimu. Zároveň byla samotná zahraniční politika využívána jako nástroj k posilování a sjednocování národní identity.