Faktor nacionalismu v zahraniční politice fašistické Itálie - Pavlík, Adam; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se věnuje analýze faktoru nacionalismu v zahraniční politice Itálie během vlády Benita Mussoliniho. Výzkumná otázka práce zní: jakým způsobem byl nacionalismus využit při formování zahraniční politiky Itálie pod vedením Benita Mussoliniho? Práce využívá kvalitativní případovou studii zaměřenou na tři klíčové události: invazi do Etiopie, sbližování s Německem a invazi do Řecka. Teoretický rámec práce je založen zejména na modernistických teoriích nacionalismu. Závěry ukazují, že nacionalismus neplnil pouze roli legitimizačního nástroje zahraniční expanze, ale tvořil i ideologický základ imperiálního směřování režimu. Zároveň byla samotná zahraniční politika využívána jako nástroj k posilování a sjednocování národní identity.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses