Udržateľnosť v bankovníctve : Analýza prístupov českých bánk k ESG - Bokorová, Laura (2025)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou udržateľnosti v bankovníctve so zameraním na prístupy vybraných českých bánk k ESG. V teoretickej časti práca podrobne mapuje vývoj legislatívneho rámca Európskej únie v oblasti zverejňovania nefinančných informácií vrátane smernice CSRD a štandardov ESRS. Zároveň poskytuje prehľad dobrovoľných iniciatív ako Net-Zero Banking Alliance. Praktická časť využíva metódu komparatívnej analýzy na porovnanie lokálnych ESG stratégií piatich českých bánk a hodnotí ich pripravenosť na plnenie nových požiadaviek nefinančného reportovania podľa ESRS. Celkovo tak práca prináša komplexný prehľad o súčasnom stave udržateľnosti v českom bankovom sektore.