Úspěšnost zaměstnaneckých stávek v Německu - Mařík, Karel (2025)
Tato práce se zabývá zaměstnaneckými stávkami v Německu a jejich úspěšností. První část práce mapuje historický vývoj pracovního práva a odborů. Dále se věnuje právní rovině stávkování a vysvětluje roli a strukturu odborů. Druhá část práce se zaměřuje na vliv stávkování na zvyšování výdělků zaměstnanců, s důrazem na srovnání vybraných odvětvích v období mezi lety 2008 až 2023. Práce také zkoumá dopady protestů na různé subjekty. Cílem je poskytnout komplexní přehled o pracovních sporech v Německu a zjistit, do jaké míry stávky přispívají ke zvyšování mezd a jak se jejich účinnost liší mezi sektory.