Dokumentární seriál jako nástroj marketingové komunikace ve sportu - Sokolová, Martina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím dokumentárního seriálu jako nástroje marketingových komunikací ve sportu, přičemž jako případová studie slouží seriál F1: Touha po vítězství. Cílem práce je analyzovat vliv tohoto formátu na popularitu Formule 1 a její expanzi na severoamerický trh. Práce vychází z analýzy sekundárních dat, odborné literatury, tržních statistik a mediálních výstupů. V teoretické části je popsán vývoj a uplatnění marketingových komunikací ve sportovním prostředí, se zvláštním důrazem na integrované marketingové komunikace a obsahový marketing. Praktická část prostřednictvím případové studie zkoumá změny ve složení publika Formule 1, růst sledovanosti a s tím související komerční dopady. Výsledky ukazují, že dokumentární seriál sehrál klíčovou roli při oslovení nových segmentů fanoušků, zejména mladší generace a žen, a významně přispěl k posílení mediální i ekonomické hodnoty značky Formule 1. Závěry práce potvrzují efektivitu obsahového marketingu ve sportovní komunikaci a naznačují jeho potenciál pro další strategické využití.