Komparácia vysokoškolských vzdelávacích systémov Fínska a Českej Republiky - Kupčiová, Alexandra (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá komparáciou vysokoškolských vzdelávacích systémov Fínska a Českej republiky s dôrazom na faktory ovplyvňujúce ich fungovanie. Cieľom práce je identifikovať kľúčové rozdiely a podobnosti medzi systémami oboch krajín, analyzovať ich historický vývoj, štruktúru, spôsob financovania, formy spolupráce s podnikateľským sektorom, zamestnateľnosť absolventov a mieru komercializácie výskumu. Výskumná časť práce vychádza z verejne dostupných dát a odborných štúdií. Výsledky ukazujú, že zatiaľ čo Fínsko profituje z dlhodobej systematickej podpory inovácií a jasne definovaného binárneho modelu, Česká republika čelí výzvam v oblasti prepojenia vzdelávania s praxou, diverzifikácie systému a udržateľného financovania. Práca poukazuje na význam strategického plánovania a medzinárodnej spolupráce pre zlepšovanie kvality vysokoškolského vzdelávania.