Turismus na vybraných farmách v Namibijské republice - Stoklasa, Viktor (2025)
Obsahem bakalářské práce je analýza vybrané farmy z pohledu turismu v Namibijské republice, a to v kontextu udržitelnosti. Klíčovým tématem je zkoumání dopadů mezinárodních regulací, které zpřísňují pravidla pro dovoz loveckých trofejí do států Evropské unie v rámci naplňování Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), včetně jejich částí. V práci je provedena typologie vybraných namibijských farem podle jejich předmětu podnikání (např. safari, lovecká a konzervační činnost, chov dobytka), vždy ve spojení s turismem. Dále se práce zaměřuje na udržitelnost turismu, včetně etických otázek spojených s lovem divokých zvířat. Na základě dostupných dokumentů a závěrů z polostrukturovaných rozhovorů s majiteli namibijské lovecké farmy Jagdfarm Aurora je zpracována případová studie, která popisuje provoz farmy, vliv regulací a přístup k udržitelnosti. Výsledky práce přispívají k lepšímu pochopení faremního turismu v Namibii a jeho připravenosti i schopnosti adekvátně reagovat na (nejen legislativní) změny.