Český spotřebitel a jeho vztah k lokálním fashion značkám - Jiřikovská, Eliška (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá chováním českého spotřebitele v módním segmentu a jeho vztahem k lokálním módním značkám. Cílem bylo analyzovat, jaké faktory ovlivňují rozhodování českých spotřebitelů, zejména příslušníků Generace Z, a jaké překážky brání širší podpoře domácí tvorby. Teoretická část práce se věnuje specifikům českého módního trhu, charakteristice Generace Z a klíčovým aspektům spotřebitelského rozhodování. Výzkumná část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření doplněném kvalitativním rozhovorem s odbornicí z praxe. Výsledky ukazují, že hlavními bariérami pro podporu lokálních značek jsou vyšší cena, omezená dostupnost a nedostatečně silná marketingová komunikace. Přesto jsou české značky z hlediska kvality a designu vnímány pozitivně a jejich podpora je pro velkou část mladých spotřebitelů důležitá. Práce přináší doporučení, jak mohou české módní značky lépe reagovat na očekávání cílové skupiny a posílit svou konkurenceschopnost.