Skauting a etická dimenze turismu - Chmelařová, Veronika (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem etických aspektů a etické dimenze v turismu. Cílem práce je najít průsečík etických aspektů v turismu a etických principů skautského hnutí. Práce se snaží ověřit a porozumět, zda existuje souvislost mezi spotřebitelským chováním v turismu u specifické sociální skupiny skautů a etickými principy v turismu deklarovanými zejména organizací UN Tourism, konkrétně radou WCTE. Práce je postavena na analýze dokumentů, přičemž souvislost mezi spotřebitelským chováním skautů a etickými aspekty turismu je zkoumána kvalitativní metodou výzkumu, konkrétně realizací polostrukturovaných rozhovorů. Práce odhalila, že průsečík etických principů skautského hnutí a etické dimenze turismu je možné nalézt na několika úrovních, a to zejména v rovině hodnot a praktického uplatnění. Tento hodnotový soulad se promítá i do konkrétních aktivit a strategických rámců skautského hnutí, které aktivně podporují udržitelný rozvoj, mezikulturní dialog a komunitní angažovanost. Skauting tak přirozeně rozvíjí postoje, které přispívají k etickému chování v turismu.