Financování MSP prostřednictvím fintech platforem v ČR - Zenk, Martin (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice financování MSP prostřednictvím fintech platforem v rámci České republiky. Jejím hlavním cílem je zhodnotit, zda a případně jak tyto digitální platformy zefektivňují proces získávání kapitálu pro MSP. Úvodní část práce se zaměřuje na základní klasifikaci těchto společností, jejich význam pro českou ekonomiku a přehled dostupných forem financování, včetně tradičních i alternativních metod. Následně je provedena komparativní analýza čtyř konkrétních vybraných fintech platforem působících na českém trhu. Komparace vychází ze čtyř hlavních hodnotících kritérií, kterými jsou efektivita, nákladovost, časové zatížení a objem poskytnutého financování. Zdroje čerpají z odborné literatury, veřejně dostupných dat a rozhovorů se zástupci jednotlivých společností. Výsledky ukazují, že fintech platformy přinášejí do oblasti financování MSP výrazné zjednodušení a urychlení procesů. Nejvýznamnější přínosy spočívají především v rychlosti, dostupnosti a uživatelské přívětivosti těchto řešení. Závěry práce ukazují, že fintech platformy dnes představují důležitý doplněk k tradičním bankovním produktům. Umožňují totiž přístup k financování i těm podnikům, které by z různých důvodů na klasický bankovní úvěr nedosáhly. V tomto smyslu přispívají k širší dostupnosti kapitálu a podporují rozvoj podnikatelského prostředí v České republice.