Zahraniční politika Spojeného království vůči indopacifickému regionu po brexitu - Merenych, Ivanna; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce se zabývá proměnou zahraniční politiky Spojeného království vůči indo-pacifickému regionu po Brexitu. Motivací k výběru tématu je snaha Spojeného království redefinovat svou globální roli mimo Evropskou unii a rostoucí význam indo-pacifického regionu v rámci mezinárodních vztahů. Práce zkoumá, jak se Spojené království snaží prosazovat jako aktivní střední mocnost prostřednictvím vícerozměrné strategie, která kombinuje obrannou spolupráci, ekonomickou diplomacii a nástroje měkké síly. Výzkum je veden třemi teoretickými rámci: teorií střední moci, teorií aliancí a geoekonomickým přístupem. Metodologicky je práce založena na kvalitativní analýze strategických dokumentů, vládních publikací, expertních zpráv a sekundární odborné literatury. Struktura práce zahrnuje teoreticko-metodologický rámec, kontextuální kapitolu věnovanou vývoji britské zahraniční politiky po Brexitu a analytickou část zaměřenou na obranu, ekonomickou diplomacii, měkkou sílu a výzvy spojené s realizací indo-pacifické strategie. Přínosem práce je hlubší porozumění tomu, jak se střední mocnosti adaptují na měnící se mezinárodní prostředí. Ačkoliv Spojené království projevilo politický závazek a navázalo nová partnerství, studie identifikuje limity související s institucionální kapacitou, soudržností a dlouhodobou strategickou vizí. Zjištění tak přispívají k hodnocení realizovatelnosti britských indo-pacifických ambicí i k širší debatě o možnostech tvorby globální strategie s omezenými prostředky.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses