Vliv kulturních standardů Číny na obchodní vztahy s Evropskou unií - Dostálová, Barbora (2025)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak specifické kulturní standardy Číny ovlivňují obchodní vztahy s Evropskou unií. Práce kombinuje teoretický přístup s praktickým výzkumem. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu kulturních standardů, konceptům guanxi a mianzi, specifikům čínské obchodní kultury a současné podobě obchodních vztahů mezi EU a Čínou. Praktická část zahrnuje kulturní analýzu podle modelů Geerta Hofstedeho a Trompenaars & Hampden-Turner a dále kvalitativní výzkum realizovaný formou deseti polostrukturovaných rozhovorů s odborníky z praxe. Výsledky výzkumu jsou syntetizovány a diskutovány ve vztahu k teoretickým poznatkům, se zvláštním zaměřením na kulturní faktory, jako jsou budování vztahů, hierarchie, nepřímá komunikace a zachování tváře.