Vliv kulturních standardů Číny na obchodní vztahy s Evropskou unií - Dostálová, Barbora; Fojtíková, Lenka; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak specifické kulturní standardy Číny ovlivňují obchodní vztahy s Evropskou unií. Práce kombinuje teoretický přístup s praktickým výzkumem. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu kulturních standardů, konceptům guanxi a mianzi, specifikům čínské obchodní kultury a současné podobě obchodních vztahů mezi EU a Čínou. Praktická část zahrnuje kulturní analýzu podle modelů Geerta Hofstedeho a Trompenaars & Hampden-Turner a dále kvalitativní výzkum realizovaný formou deseti polostrukturovaných rozhovorů s odborníky z praxe. Výsledky výzkumu jsou syntetizovány a diskutovány ve vztahu k teoretickým poznatkům, se zvláštním zaměřením na kulturní faktory, jako jsou budování vztahů, hierarchie, nepřímá komunikace a zachování tváře.
Vedoucí práce: Lenka Fojtíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses