Expanzní strategie firmy MIKRONEX s. r. o. : Klíčové faktory úspěchu a strategie dalšího růstu - Hašková, Natálie; Křenková, Eva; Chaloupková, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení exportní strategie malé české společnosti MIKRONEX s.r.o., výrobce obráběcích strojů a CNC řídicích systémů. Cílem práce je zhodnotit současný přístup firmy k expanzi na zahraniční trhy, identifikovat hlavní faktory ovlivňující úspěch v mezinárodním prostředí a navrhnout konkrétní strategii pro její další rozvoj. Výzkum kombinuje kvalitativní metodu hloubkového rozhovoru s bývalou spolumajitelkou firmy a kvantitativní přístup pomocí scoring modelu, který porovnává atraktivitu vybraných zahraničních trhů. Výsledky ukazují, že MIKRONEX dlouhodobě spoléhá na přímý i nepřímý export bez využití dotací nebo úvěrů. Výrobu financuje zálohovými platbami zákazníků, a i s malým týmem dosahuje stabilního zisku. Firma si udržuje konkurenceschopnost díky vysoké kvalitě svých výrobků, technické specializaci a schopnosti přizpůsobit se specifickým potřebám zákazníků. Výběr zahraničních trhů je založen jak na teoretických předpokladech, tak na praktických preferencích vybrané společnosti. Výsledky také ukazují, že při vstupu na nové trhy firma neklade důraz na kulturní, politické ani legislativní odlišnosti. Scoring model vyhodnotil za nejvhodnější trhy pro expanzi Francii a Itálii, což se liší od původního očekávání, které upřednostňovalo Rumunsku. Pro vstup do Francie se doporučuje pokračovat přímým exportem podpořeným intenzivnějším marketingem (například účastí na veletrzích). V případě Itálie se doporučuje navázat spolupráci s místním partnerem či zvážit vytvoření společného podniku (joint venture). Práce přináší přidanou hodnotu v propojení teoretického rámce s praktickým fungováním malého exportéra a potvrzuje, že i menší firmy mohou úspěšně expandovat díky využití svých silných stránek. Zároveň poskytuje konkrétní doporuče
Vedoucí práce: Eva Křenková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses