Vnímání Itálie jako turistické destinace českými turisty - Prošková, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na vnímání Itálie jako turistické destinace mezi českými turisty. Cílem této práce je identifikace základních prvků image, jako předpoklad pro pochopení percepce (vnímání) turistické destinace Itálie českými turisty. Na základě výsledků výzkumu byla následně navržena konkrétní doporučení pro marketingovou komunikaci a přizpůsobení konkrétním skupinám turistů. V rámci práce byly popsány hlavní aspekty související s image destinace, motivací k cestování a marketingem v oblasti turismu. Kvantitativní výzkum byl realizován formou dotazníkového šetření mezi 241 českými respondenty. Získaná data byla analyzována pomocí popisné a inferenční statistiky (chí-kvadrát test, ANOVA, T-test, Pearsonův korelační koeficient). Z výsledků analýzy vyplynulo, že Itálie je českými turisty vnímána velmi pozitivně, přičemž za klíčové prvky její image jsou považovány zejména gastronomie, kulturní dědictví, příroda a celková atmosféra. Vnímání se v některých oblastech lišilo v závislosti na věku, pohlaví a frekvenci cestování. Na základě výsledků byla navržena doporučení zaměřená na segmentaci nabídky, personalizaci marketingu a práci s vnímanými bariérami. Hlavním přínosem práce je detailní porozumění tomu, jak Češi vnímají Itálii jako turistickou destinaci, a z toho plynoucí doporučení pro další využití těchto výsledků v praxi.