Vliv migračních toků na dánský welfare state - Bauerová, Anna (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem migračních toků na podobu dánského welfare state. Cílem je analyzovat, zda a jak migrační vlny ovlivnily vývoj a fungování dánského sociálního modelu, především prostřednictvím legislativních a politických opatření přijatých v reakci na migraci. Práce zkoumá, jakým způsobem byly jednotlivé prvky welfare state – zejména přístup k sociálním dávkám, vzdělání, zdravotnictví a trhu práce upravovány s cílem chránit udržitelnost systému. Výsledky analýzy potvrzují, že Dánsko zavádí přísnější pravidla pro nárok na benefity a klade důraz na aktivní zapojení migrantů do společnosti, především prostřednictvím trhu práce. Práce přispívá k hlubšímu pochopení vztahu mezi migrací a sociálními politikami, a to nejen v dánském kontextu, ale i v rámci širšího evropského diskurzu.