Vliv migračních toků na dánský welfare state - Bauerová, Anna; Druláková, Radka, 1973-; Šitera, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem migračních toků na podobu dánského welfare state. Cílem je analyzovat, zda a jak migrační vlny ovlivnily vývoj a fungování dánského sociálního modelu, především prostřednictvím legislativních a politických opatření přijatých v reakci na migraci. Práce zkoumá, jakým způsobem byly jednotlivé prvky welfare state – zejména přístup k sociálním dávkám, vzdělání, zdravotnictví a trhu práce upravovány s cílem chránit udržitelnost systému. Výsledky analýzy potvrzují, že Dánsko zavádí přísnější pravidla pro nárok na benefity a klade důraz na aktivní zapojení migrantů do společnosti, především prostřednictvím trhu práce. Práce přispívá k hlubšímu pochopení vztahu mezi migrací a sociálními politikami, a to nejen v dánském kontextu, ale i v rámci širšího evropského diskurzu.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses