Ekonomická a prevádzková efektivita nízkonákladových leteckých spoločností v Európe : Prípadová štúdia Wizz Air - Aštary, Jakub; Vaško, Martin; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá ekonomickou a prevádzkovou efektivitou nízkonákladových leteckých spoločností na európskom trhu, so zameraním na spoločnosť Wizz Air. Prvá časť práce sa venuje vývoju nízkonákladového modelu, jeho postaveniu na európskom trhu, podrobnej charakteristike tohto obchodného prístupu a reakcii tradičných leteckých spoločností na jeho rozvoj. V druhej časti práce je detailne analyzovaná spoločnosť Wizz Air s cieľom ukázať, ako konkrétne prvky nízkonákladového modelu uplatňuje v praxi. Na základe vlastného spracovania verejne dostupných dát z výročných správ spoločností Wizz Air a Air France-KLM Group je analyzovaná a porovnaná štruktúra prevádzkových nákladov a ďalšie ukazovatele ako výnosy, ziskovosť, spotreba paliva či využitie flotily. Vykonaná bola aj regresná analýza, ktorá identifikuje kľúčové faktory ovplyvňujúce ziskovosť spoločnosti Wizz Air.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses