Dopady mezinárodních sankcí na letecký průmysl v Rusku : Komparace let 2014 a 2022 - Nosek, David; Šváb, Patrik; Hrubý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a komparací dopadů mezinárodních sankcí na největší ruskou leteckou společnost Aeroflot ve dvou obdobích. První období zahrnuje roky 2012 až 2015 a soustředí se na anexi Krymu v roce 2014. Druhé období pokrývá roky 2020 až 2023 a zaměřuje se na ruskou invazi na Ukrajinu v roce 2022. Práce analyzuje výkonnostní ukazatele letecké společnosti Aeroflot, konkrétně počet destinací, počet přepravených cestujících, strukturu letadlové flotily a další. Výzkumná metoda vychází z kvantitativního přístupu, který je založený na primárních datech z výročních zpráv společnosti Aeroflot, databáze OEC (The Observatory of Economic Complexity) a IATA (International Air Transport Association). Výsledky ukazují, že sankce z roku 2014 měly na leteckou dopravu v Ruské federaci pouze omezené dopady, protože nebyly přímo zaměřeny na letecký průmysl. Oproti tomu sankce z roku 2022 vedly k zásadním změnám ve strategii společnosti, ovlivnily mezinárodní provoz, došlo k přesměrování letových tras a k přechodu Aeroflotu na domácí trh. Rusko reagovalo na sankce hledáním nových dodavatelů náhradních dílů a rozvojem vlastní výroby letadel, což ukazuje, že dlouhodobě efektivita sankcí klesá.
Vedoucí práce: Patrik Šváb
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses