Stavební sektor jako faktor irské hospodářské krize - Janoušek, Ondřej (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou role stavebního sektoru v kontextu irské hospodářské krize v letech 2005–2015. Cílem bylo zjistit, jaký vztah existoval mezi hrubým domácím produktem (HDP) a vybranými ukazateli spojenými se stavebním sektorem, a ověřit hypotézu, zda měl stavební sektor v tomto období statisticky významný vliv na ekonomický vývoj země. V teoretické části práce byly definovány faktory ovlivňující hospodářský růst a recesi, vymezen pojem ekonomické krize a analyzován význam stavebního sektoru v rámci ekonomiky. Praktická část zahrnovala regresní a korelační analýzu, využívající makroekonomická a stavební data, přičemž byla ověřována stacionarita časových řad a identifikována multikolinearita mezi proměnnými. Výsledky ukázaly, že investice do stavebního sektoru pozitivně ovlivnily HDP, zatímco růst cen nemovitostí měl negativní dopad. Regresní model potvrdil statistickou významnost vybraných proměnných a vykázal vysokou vysvětlovací schopnost (R² = 95 %). Diplomová práce tak potvrzuje, že stavební sektor měl v Irsku v analyzovaném období zásadní vliv na vývoj hospodářství, a zdůrazňuje důležitost efektivní regulace stavebního a finančního trhu pro předcházení podobným krizím v budoucnu.