Stavební sektor jako faktor irské hospodářské krize - Janoušek, Ondřej; Sankot, Ondřej, 1988-; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou role stavebního sektoru v kontextu irské hospodářské krize v letech 2005–2015. Cílem bylo zjistit, jaký vztah existoval mezi hrubým domácím produktem (HDP) a vybranými ukazateli spojenými se stavebním sektorem, a ověřit hypotézu, zda měl stavební sektor v tomto období statisticky významný vliv na ekonomický vývoj země. V teoretické části práce byly definovány faktory ovlivňující hospodářský růst a recesi, vymezen pojem ekonomické krize a analyzován význam stavebního sektoru v rámci ekonomiky. Praktická část zahrnovala regresní a korelační analýzu, využívající makroekonomická a stavební data, přičemž byla ověřována stacionarita časových řad a identifikována multikolinearita mezi proměnnými. Výsledky ukázaly, že investice do stavebního sektoru pozitivně ovlivnily HDP, zatímco růst cen nemovitostí měl negativní dopad. Regresní model potvrdil statistickou významnost vybraných proměnných a vykázal vysokou vysvětlovací schopnost (R² = 95 %). Diplomová práce tak potvrzuje, že stavební sektor měl v Irsku v analyzovaném období zásadní vliv na vývoj hospodářství, a zdůrazňuje důležitost efektivní regulace stavebního a finančního trhu pro předcházení podobným krizím v budoucnu.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses