Dopady ekonomickej krízy v roku 2008 na priame zahraničné investície USA - Sokolová, Debora; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Horáková, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto práca skúma vplyv globálnej finančnej krízy z roku 2008 na toky priamych zahraničných investícií (PZI) v Spojených štátoch. Predkladá komplexnú analýzu správania prílevu a odlivu PZI pred krízou, počas nej a po nej s použitím makroekonomických ukazovateľov, ako sú rast HDP, miera nezamestnanosti a inflácia. Prostredníctvom kvantitatívnej a komparatívnej analýzy, údajov od UNCTAD, Svetovej banky, IMF a OECD sú v práci identifikované kľúčové zmeny a pohyby prílivov a odlivov PZI a ich vzájomný vzťah k makroekonomickým ukazateľom. Zistenia tejto práce naznačujú, že toky PZI sú výrazne korelované s makroekonomickou stabilitou, najmä s rastom HDP. Zatiaľ čo kríza spočiatku narušila investičné štruktúry, v období po kríze došlo k postupnému oživeniu priamych zahraničných investícií, ktoré bolo charakterizované prechodom od špekulatívnych fúzií a akvizícií k stabilnejším a dlhodobým investíciám do nových oblastí. Táto práca dospela k záveru, že hospodárska stabilita a dôvera investorov sú rozhodujúce pre udržanie odolnosti voči výkyvom PZI.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses