Soft power a sportswashing ve Formuli 1 - Kolářová, Barbora; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Janatková, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá využití Formule 1 jako nástroje soft power a sportswashingu na příkladu Itálie, Bahrajnu a Saúdské Arábie. Hlavním cílem je odpovědět na otázku, jak tyto země prostřednictvím pořádání závodů formují svůj mezinárodní obraz. Práce vychází z teoretického rámce soft power podle Nyeho a konceptu sportswashingu podle Fruha et al. a Merritt. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy a představuje použitou metodologii. Empirickou část tvoří kvalitativní komparativní případová studie, která analyzuje historický kontext a specifika pořádání závodů v jednotlivých zemích. Země byly porovnány pomocí metod shody a rozdílu, za účelem identifikace rozdílů v jejich strategiích. Analýza je založena na primárních zdrojích, jako jsou oficiální dokumenty a prohlášení, a sekundárních zdrojích, včetně akademických studií a zpravodajských výstupů. Práce přispívá k pochopení role sportovních mega-událostí v mezinárodních vztazích.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses