Nerostné suroviny a obchodní protekcionismus v Chile - Mervartová, Helena; Fojtíková, Lenka; Brellíková, Miriam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této bakalářské práce bylo definovat, co jsou kritické nerostné suroviny, zjistit, které se nacházejí na území Chile, jaký mají význam pro místní ekonomiku a zda Chile provádí ochranářskou obchodní politiku při jejich vývozu a dovozu, ale také zda uplatňuje bariéry při samotné produkci kritických nerostných surovin. Práce využila komparace oficiálně publikovaných seznamů kritických nerostných surovin na jejichž základě byl sestaven výběr pěti nerostných surovin nacházejících se na všech porovnávaných seznamech. Jedná se o kobalt, lithium, niob, tantal a vanad. Z nichž se na území Chile nachází pouze kobalt, lithium a vanad, přičemž dochází k těžbě jen prvních dvou. Na základě dostupných dat práce představila význam kobaltu a lithia pro chilskou ekonomiku, se zaměřením na lithium, jehož je Chile významným světovým producentem. Po identifikování hlavních obchodních toků s kritickými nerostnými surovinami, tato práce představila Chile jako zemi zastávající liberální zahraničněobchodní politiku a uvedla, že jisté alternativní formy obchodního protekcionismu spočívají v bariérách a omezeních produkce nerostných surovin. Chile tedy ochraňuje své významné nerostné bohatství, avšak za využití netradičních obchodních bariér.
Vedoucí práce: Lenka Fojtíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses