Energetická bezpečnost Evropské unie : \\Nezastupitelnost jaderné energie - Šticha, Šimon; Dubský, Zbyněk, 1974-; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá jadernou energie jakožto prostředek k posílení energetické bezpečnosti Evropské unie (EU) se zvláštním důrazem na její udržitelnost. Opírá se o koncept energetické bezpečnosti a premisu udržitelnosti jaderné energie. Využívá kvalitativní jednopřípadovou studii, která sleduje, jakým způsobem je jaderná energie obhajována na úrovni EU a jaké strategie v oblasti jaderné energetiky uplatňují vybrané členské státy. Výzkum ukazuje, že jaderná energie je často vnímána jako udržitelný nízkouhlíkový zdroj, který může výrazně přispět k dekarbonizaci a snížení závislosti na dovozu fosilních paliv. V práci jsou analyzovány klíčové dokumenty, jako je Pařížská dohoda, Zelená dohoda pro Evropu nebo Taxonomie EU, a zároveň jsou sledovány konkrétní strategie dvanácti projaderných členských států. Výsledky poukazují na silný konsenzus mezi těmito zeměmi ohledně potřeby zachovat nebo rozšířit roli jádra jakožto pilíře budoucího energetického mixu. Přes různé národní přístupy se ukazuje, že jaderná energie hraje klíčovou roli nejen v otázkách klimatu, ale i v posilování energetické bezpečnosti EU.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses