Levicové režimy a politické strany v Ekvádoru a Venezuele 2006–2017 : komparativní případová studie - Lebeda, Tomáš; Lisa, Aleš, 1956-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Levicové režimy v Jižní Americe zaznamenaly na počátku 21. století výrazný vzestup. Mezi nimi vynikaly režimy v Ekvádoru a Venezuele, které spojovala ideologická orientace, charismatické vedení, silná role ropných příjmů a důraz na sociální politiku. Tato práce se zaměřuje na porovnání těchto dvou případů v období 2006–2017, konkrétně na procesy transformace v podobě Revolución Ciudadana v Ekvádoru a Revolución bolivariana ve Venezuele. Cílem práce je zjistit, proč se navzdory mnoha společných rysů vyvíjely oba režimy jiným směrem a jakou roli v tom sehrály ekonomické, vnitropolitické a mezinárodní faktory. Práce vymezuje teoretický rámec z historického, politického a ekonomického hlediska a využívá teorií populismu, nového regionalismu, závislosti a socialismu 21. století. Případové studie Venezuely a Ekvádoru jsou porovnány na základě veřejných projevů prezidentů obou zemí, ekonomických indikátorů, ústav a odborné literatury. Zkoumány jsou také institucionální nastavení a prvky autoritářství, které hrají zásadní roli v odolnosti režimů vůči krizím. Zatímco Venezuela se po roce 2014 vydala cestou represivního upevnění moci a kolapsu institucí, Ekvádor usiloval o institucionální adaptaci a následný ústup levice od moci. Práce tak přináší nový vhled do debaty o levicových režimech v Jižní Americe.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses