Návrh reportu udržateľnosti pre vybraný verejný subjekt - Kvasnicová, Ema (2025)
Diplomová práca sa zaoberá návrhom reportu udržateľnosti pre vybraný verejný subjekt. V teoretickej časti práca stručne mapuje pojmy súvisiace s udržateľnosťou, podrobnejšie sa zaoberá témou udržateľného reportingu a ESG problematikou. Zároveň poskytuje stručný prehľad legislatívy a štandardov upravujúcich udržateľný reporting a jeho dopady. Práca detailnejšie rozoberá trendy v oblasti udržateľného reportingu vo verejných inštitúciách a predstavuje poznatky o udržateľnom reportingu vo vzdelávacom sektore, jeho inštitucionálny kontext a súčasné metódy v medzinárodnom kontexte. Praktická časť využíva metódy aplikácie štandardov VSME a ESRS od agentúry EFRAG, v kombinácii s metódami rozhovoru a dotazníku, za účelom vytvorenia návrhu reportu udržateľnosti. Vďaka spracovaniu návrhu bolo možné posúdiť výkonnosť verejného subjektu v oblasti udržateľnosti, identifikovať dôležité aspekty udržateľného reportingu pre jeho zainteresované strany, vypracovať najrelevantnejšie odporúčania a odhaliť možné prínosy udržateľného reportingu pre daný subjekt, aj z pohľadu financií.