Motivace a spokojenost zaměstnanců lyžařských středisek - Starková, Natálie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá motivací a pracovní spokojeností zaměstnanců lyžařských středisek v kontextu klimatických změn. Cílem této práce je zhodnotit motivační faktory a současnou míru pracovní spokojenosti zaměstnanců vybraných lyžařských středisek na území České republiky. V důsledku globálního oteplování se zvyšují náklady, snižuje rentabilita provozu a nedostatek přírodního sněhu představuje hrozbu stability zaměstnání v tomto odvětví. Zvláštní pozornost je proto věnována vlivu klimatických změn na celkovou míru spokojenosti zaměstnanců tohoto specifického pracovního sektoru. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou definovány základní pojmy, popsány teorie motivace, zmíněny faktory pracovní spokojenosti a vysvětlen vliv globálního oteplování na provoz lyžařských středisek. V praktické části je pak proveden výzkum, který se opírá o kvalitativní i kvantitativní sběr primárních dat za pomocí dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů se současnými zaměstnanci čtyř lyžařských středisek v ČR. Závěrem této práce jsou navřena konkrétní doporučení, která mohou vést ke zvýšení motivace a pracovní spokojenosti.