Animační programy v nabídce českých cestovních kanceláří - Bradáčová, Lenka (2025)
Cílem práce je analyzovat animační programy v nabídce českých cestovních kanceláří, porovnat animační programy v minulosti a nyní, definovat současné trendy, cílovou skupinu a zjistit, jak animační programy ovlivňují úspěšnost a oblíbenost cestovních kanceláří. Teoretická část se věnuje historii, významu a roli animačních programů v cestovním ruchu. Dále popisuje organizační, personální, materiální a ekonomické aspekty animačních programů a kategorizuje různé typy animačních aktivit. Praktická část obsahuje analýzu animačních programů nabízených vybranými českými cestovními kancelářemi – Čedok, Alexandria, Blue Style, EXIM tours a Fischer, podpořenou dotazníkovým šetřením zaslaným jejich zástupcům. Dále pak ukazuje přínos animačních programů pro cestovní kanceláře, hodnotí spokojenost klientů s programy a nastiňuje jejich budoucí potenciál. Výsledky analýzy ukazují, že animační programy se v průběhu let zprofesionalizovaly a staly se důležitým produktem cestovních kanceláří. V současné době jsou tyto doplňkové služby rozhodujícím faktorem při výběru dovolené, zejména pro rodiny s dětmi. Hrají také klíčovou roli při budování loajality a celkové spokojenosti zákazníků. Přestože nejsou finančně ziskové, jejich provoz se stále vyplatí.